Kranen op pontons: op zich niet ongewoon

In het Nederlandse Alphen aan den Rijn zijn maandag twee bouwkranen neergestort op vier huizen en twee winkels. Er vielen geen gewonden. De twee kranen stonden op pontons op het water en probeerden een deel van de gerenoveerde Julianabrug terug te plaatsen.

"Het feit dat de twee kranen opgesteld waren op pontons is op zich geen ongewone situatie. Als er op land onvoldoende ruimte is of als de ondergrond niet stabiel is, kunnen kranen op pontons geplaatst worden." Dat zegt Marc Vantorre, hoogleraar aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent.

"Zo’n situatie vergt een nauwkeurige voorbereiding", zegt Vantorre. "Een goede coördinatie en synchronisatie tussen de kranen zijn daarbij noodzakelijk. De kranen kunnen immers in beweging komen wanneer ze last dragen.  Op voorhand wordt dan voldoende marge voorzien. Maar er kan natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren." Wat de precieze oorzaak is van het ongeval in Alphen aan den Rijn, is echter nog niet duidelijk.