Dit stelt Obama's klimaatplan voor

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren zijn ambitieus klimaatplan voorgesteld. Daarmee wil hij de CO2-uitstoot van de Verenigde Staten drastisch terugdringen en de opwarming van de aarde tegengaan. Maar wat houdt zijn plan concreet in? En wat zeggen zijn tegenstanders?

“Laatste generatie om iets aan klimaatopwarming te doen”

“Wij zijn de eerste generatie die de impact van de klimaatverandering voelt en de laatste generatie om er iets aan te doen”, zegt Obama. “Daarom engageren de Verenigde Staten zich om de wereld te leiden in deze uitdaging. Want ik geloof dat er zoiets bestaat als ‘te laat zijn’.”

“Aantal premature sterfgevallen verminderen”

Obama maakt zich sterk dat de uitvoering van zijn plan het aantal premature sterfgevallen door de uitstoot van krachtcentrales met 90% zal inperken tegen 2030. Bovendien zullen er volgens Obama 90.000 minder astma-aanvallen per jaar zijn.

“CO2-uitstoot verminderen met 32%”

Met zijn plan bindt Obama de strijd aan met de CO2-uitstoot van energiecentrales. Zo moet er tegen 2030 dankzij het klimaatplan 32% minder CO² de lucht ingaan door krachtcentrales ten opzichte van 2005.

“Zal veel banen kosten”

Ondanks de torenhoge ambitie die het klimaatplan van Obama uitstraalt, krijgt zijn voorstel veel kritiek. Obama’s ‘Clean Power Plan’ gaat namelijk vooral de strijd aan met elektriciteitscentrales, die in de Verenigde Staten nog vaak op steenkool draaien. Die industrie reageerde meteen door te zeggen dat Obama’s plan veel banen zal kosten en de energiefactuur van de gemiddelde Amerikaan zal doen toenemen. Iets wat Obama overigens ontkent, volgens hem zullen de prijzen dalen doordat er meer op hernieuwbare energie wordt ingezet.

Ook vanuit politieke hoek kwam er zoals te verwachten veel kritiek van de Republikeinen. Ook zij vrezen een toename van de energieprijzen. Bovendien vindt de Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush dat de beperking op de CO2-uitstoot te ver gaat.

Juridische strijd verwacht

Voor zijn plan is Obama bovendien afhankelijk van de verschillende staten in zijn land. Hij laat het namelijk aan de staten over om een concreet plan uit te dokteren om de doelstellingen te behalen. “Elke staat krijgt de kans om zijn eigen plan samen te stellen om de uitstoot te verminderen, omdat elke staat zijn eigen energiemix heeft”, zegt Obama. Maar al heel wat gouverneurs hebben laten weten niet in het plan te willen meestappen. Verwacht wordt dat Obama’s klimaatplan juridisch wordt aangevochten.

Bekijk ook: