Geen doden na ongeval bouwkranen

In het Nederlandse Alphen aan den Rijn zijn twee bouwkranen neergestort op vier huizen en twee winkels. Daarbij zijn geen doden gevallen, maar er zijn wel gewonden. Over het aantal is nog heel wat onduidelijkheid.

De twee kranen stonden op pontons op het water en probeerden een deel van de gerenoveerde Julianabrug terug te plaatsen. Het brugdeel is net zoals de kranen op de huizen gevallen. Aanvankelijk was er sprake van twintig gewonden, maar dat aantal is volgens de burgemeester louter speculatie.

Twee USAR-teams kwamen met vijf speurhonden ter plaatse om te zoeken naar overlevenden onder het puin. De zoekactie is intussen stopgezet. Er is uiteindelijk één man gered, die last had van zijn heup. Eén hond die in een bench zat in een van de woningen heeft het ongeval niet overleefd.

“Met de beelden in ons achterhoofd is het nauwelijks te geloven dat er geen dodelijke slachtoffers zijn”, vertelt burgemeester Liesbeth Spies. “Er is wel veel materiële schade, leed en ongemak omdat mensen niet naar huis kunnen. De komende dagen is er nog veel werk te verzetten.”

Het ongeval is mogelijk te wijten aan een menselijke fout. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend. Er zijn drie verdachten aangeduid.

LIVE UPDATES: