13-jarige laat trein tegen station rijden

Onderzoek wijst uit dat een treinongeval in de Amerikaanse staat New York veroorzaakt werd door een 13-jarige jongen. Die verschafte zich op 21 juli toegang tot een wagon en kon hem in beweging zetten.

De trein crashte tegen Union Station in Oneida County, waar gelukkig niemand gewond raakte. De treinreizigers op het perron kwamen er met de schrik van af, maar het incident had ook heel anders kunnen uitdraaien. Amper acht seconden voor de crash wandelde een man voorbij de plaats waar de wagon botste, en bovendien ving een oude locomotief de klap op. Anders zou de wagon dwars door het treinstation zijn gereden, met waarschijnlijk gewonden of doden tot gevolg.

De ordediensten spraken met de schuldige en besluiten dat de jongen geen crimineel oogmerk had. De vraag rest: wie gaat dat allemaal betalen? Want de kosten voor de schade en reparaties bedragen meer dan een miljoen dollar, een dikke 910.000 euro. "Iemand is verantwoordelijk en het zijn niet de belastingbetalers van Oneida County", zegt Anthony Picente Jr van het regionale bestuur. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een 13-jarig kind de wagon door de stad Utica kon laten rijden, terwijl de spoorwegadministratie stelt dat de 'juiste procedure' werd gevolgd. Picente wil een betere uitleg dan dat. "Als 'juiste procedure' kan leiden tot een ongeval dat veroorzaakt werd door een 13-jarig kind dat speelt op een treinwagon die 14 dagen onbeheerd wordt achtergelaten, dan zou iemand de procedure moeten veranderen - onmiddellijk."