Hoe ambitieus is Obama's klimaatplan?

President Obama maakt vandaag een plan wereldkundig om de klimaatverandering aan te pakken. In een filmpje op het internet maakte hij al duidelijk dat hij de klimaatverandering een probleem van deze generatie vindt en niet van de komende generaties. “Dit is een stap in de goede richting”, zegt klimaatexperte Jill Peeters, “maar als Obama onze kinderen en kleinkinderen een leefbare toekomst wil geven in een leefbaar klimaat, dan moet er meer gebeuren dan dit.”

Het zwaartepunt van de klimaatmaatregelen lijkt bij de energieproductie gaan te liggen. De bestaande nationale elektriciteitscentrales zouden hun uitstoot tegen 2030 zo met 32 procent moeten terugdringen ten opzichte van 2005.

Wind en water

Dat wil zeggen dat er ook meer geïnvesteerd zou moeten worden in alternatieve energiebronnen, zoals wind en water. “Het gaat niet alleen over de productie van energie, maar ook over transport en luchtvaart”, zegt Jill Peeters. “Ze moeten met meer over de brug komen als ze echt goed willen doen voor het klimaat.”

De grote ommekeer in het internationale klimaatbeleid zou nu wel eens op de klimaattop in Parijs kunnen liggen, eind dit jaar. “Obama heeft zijn momentum gemist op de geflopte top in Kopenhagen. Bij zijn tweede ambtstermijn heeft hij duidelijk gezegd dat hij iets goed wil doen voor het klimaat. Wel, dat hij het maar doet in Parijs”, aldus Peeters.