Obama strijdt tegen opwarming aarde

De Amerikaanse president Obama heeft zijn groot klimaatplan uit de doeken gedaan. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, wil hij vooral de CO2-uitstoot van kolencentrales sterk beperken. Volgens Obama is er geen tijd meer om te wachten. “We hebben slechts één thuis, slechts één planeet”, zegt hij.

Dat Obama grootse plannen had, maakte hij eerder al duidelijk met een filmpje op Facebook (video). Daarin noemt hij de klimaatverandering geen probleem van de volgende generaties, maar wel een van onze generatie. Het heeft ernstige manieren voor de manier waarop we leven, vindt hij. Het brengt zowel onze economie, onze veiligheid als onze gezondheid in gevaar.

Voor een beperkt publiek in het Witte Huis deed hij dan het complete plan uit de doeken. Essentieel daarin is dat hij tegen 2030 de schadelijke uitstoot van bestaande energiecentrales met 32 procent wil beperken in vergelijking met 2005. De Amerikaanse staten krijgen twee jaar de tijd om elk afzonderlijk een plan uit te werken om die doelstelling te halen.

Opvallend, tijdens de toespraak van Obama in het Witte Huis stond zijn dochter Malia achter hem. Zij lijdt aan astma, iets wat volgens Obama kan worden vermeden als die uitstoot naar beneden gaat.