Dossier President Trump

Gaat Joe Biden toch voor het Witte Huis?

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zou alsnog overwegen om verkozen te worden in het Witte Huis. Daarmee zou hij een geduchte concurrent worden voor zijn partijgenoot Hillary Clinton, die in de peilingen minder goed staat. Dat meldt de New York Times.

New York Times baseert zich op "verschillende bronnen die met Biden en zijn naaste adviseurs spraken". Die zeggen dat het overlijden van zijn 46-jarige zoon Beau voor de vicepresident de doorslag zou kunnen geven. Beau wou namelijk erg graag dat zijn vader zich verkiesbaar stelde voor het presidentschap.

Het lijkt er wel op dat de beslissing nog niet is gevallen. Biden heeft er zin, maar heeft zich officieel nog niet uitgesproken. Tot nu toe is de 67-jarige Hillary Clinton favoriet bij de Democraten. De voorverkiezingen voor haar partijkandidatuur beginnen in februari 2016. Clinton voert de peilingen aan, maar enkele schandalen -zoals dat met de privémails- hebben haar imago wel aangetast. En op de linkervleugel krijgt ze concurrentie van de onafhankelijke senator Bernie Sanders.

Biden stelde zich in 1998 en 2008 al eens kandidaat bij de voorverkiezingen, toen hij door Obama werd aangeduid als running mate.