Dood Palestijns kind op VN-Veiligheidsraad

De Palestijnse autoriteit gaat de aanslag met brandbommen, waarbij een kind van anderhalf jaar is omgekomen, voor de VN-Veiligheidsraad brengen. De aanslag is waarschijnlijk het werk van Israëlische kolonisten. De Palestijnen willen "deze criminele daad en het terrorisme van kolonisten" in een VN-resolutie veroordeeld zien. Aan de secretaris-generaal van de VN zou opnieuw gevraagd worden om de bezette gebieden onder internationale bescherming te brengen.

Het wordt afwachten of het zover zal komen, want de Verenigde Staten hebben een vetorecht binnen de Veiligheidsraad.

Extremistische joden

De aanslag met brandbommen vond vrijdagochtend plaats in de buurt van Nabloes. Er werden molotov-cocktails gegooid naar twee huizen van Palestijnen, waarschijnlijk door extremistische joden. Getuigen zagen enkele gemaskerde mannen wegrennen. Op de huizen werd graffiti met "wraak" in het Hebreeuws en een Davidster aangebracht. Bij de aanslag kwam een kindje van 18 maanden om het leven, zijn ouders en vierjarig broertje raakten zwaargewond.

Terroristische aanslag

Opmerkelijk: de aanslag werd ook door de Israëlische autoriteiten veroordeeld. Die verklaarde het incident te zullen behandelen als een terroristische aanslag. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had een telefonisch onderhoud met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat is vrij uitzonderlijk, beiden spraken elkaar nog maar twee keer dit jaar.

Veiligheidsmaatregelen

Zowel de Israëli's als de Palestijnen hebben intussen de veiligheidsmaatregelen verscherpt, uit vrees voor nog meer geweld. Vrijdagavond raakte bekend dat een 14-jarige Palestijn bij een confrontatie met het Israëlische leger bij het checkpoint van Atara, overleden is aan zijn verwondingen.

Bekijk ook: