Medische noden exploderen in Calais

Duizenden vluchtelingen proberen al dagen vanuit Calais met de trein of de vrachtwagen in de Kanaaltunnel richting Groot-Brittannië te geraken. Een hachelijke onderneming, en dat merken ook de hulpverleners. De medische ngo Dokters van de Wereld wordt geconfronteerd met een stijgend aantal ernstig gewonde migranten. De vluchtelingen lopen open wonden en breuken op na valpartijen uit treinen of vrachtwagens. Dokters van de Wereld wijst de Franse overheid met de vinger.

Het veldhospitaal van de ngo in het vluchtelingenkamp in Calais krijgt momenteel negentig mensen per dag over de vloer. Twee weken geleden waren het er nog zestig. Volgens Dokters van de Wereld is er een gebrek aan structurele overheidshulp. Daarom heeft een aantal ngo's de handen in mekaar geslagen voor een noodprogramma. Het hospitaal wordt bemand door dokters, verpleegkundigen, psychologen, tolken en bemiddelaars.

“Basisvoorzieningen worden niet gerespecteerd door Franse overheid”

"In de praktijk zijn we hier aan het doen wat we normaal gezien doen in vluchtelingenkampen aan de andere kant van de wereld", zegt dokter Jean-François Corty, directeur van de nationale projecten van Dokters van de Wereld in Frankrijk. "Waterdistributie, het installeren van sanitaire voorzieningen, het verlenen van humanitaire noodhulp. Basisvoorzieningen dus, voorgeschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie, maar jammer genoeg niet gerespecteerd door de Franse overheid."

“Ziekten en mentale problemen”

De patiënten in het veldhospitaal worden vooral geconfronteerd met ziekten die verband houden met de precaire leefomstandigheden: schurft, luchtwegeninfecties, huidaandoeningen. Dat naast de open wonden en breuken door mislukte pogingen om op vrachtwagens te raken. De hulpverleners zien ook het aantal mentale problemen fors toenemen. "Het gaat vaak om jonge mensen die bomaanslagen hebben overleefd, de woestijn hebben doorkruist en nu hier zijn beland in alweer mensonterende omstandigheden", aldus Corty

“Fundamentele mensenrechten moeten gerespecteerd worden”

Het internationale netwerk van Dokters van de Wereld roept de Franse overheid op dringend werk te maken van structurele oplossingen. "Het kan niet dat in een van de rijkste landen ter wereld mensen moeten overleven in zo'n mensonterende omstandigheden. Fundamentele mensenrechten zoals het recht op water, voedsel en een dak boven het hoofd moeten gerespecteerd worden", luidt het.

Sinds begin juni vielen al verschillende doden na mislukte pogingen van migranten om via de Kanaaltunnel clandestien Groot-Brittannië binnen te geraken.