Zimbabwe vraagt uitlevering doder Cecil

De Amerikaanse tandarts die een maand geleden de leeuw Cecil in Zimbabwe doodde, moet uitgeleverd worden. Dat vindt de Zimbabwaanse minister van Milieu Oppah Muchinguri.

Volgens de minister betaalde de 55-jarige Walter Palmer, die ze een "buitenlandse stroper" noemt, voor een illegale jacht. Daarom moet hij in het Zuid-Afrikaanse land berecht worden, vindt Muchinguri. De procureur-generaal is een proces gestart voor de uitlevering van de Amerikaan.

Pijl en boog

Palmer heeft toegegeven dat hij de 13-jarige leeuw heeft gedood, maar benadrukt dat hij professionele gidsen inhuurde. Daarom dacht hij dat alle noodzakelijke jachtvergunningen in orde waren. Toch zegt de minister van Milieu dat het gebruik van pijl en boog indruist tegen de jachtvoorschriften van Zimbabwe.

Dreigementen

De dood van de leeuw heeft een schokgolf op sociale media veroorzaakt. Ook aan het huis van de Amerikaanse tandarts zijn er de laatste dagen pamfletten met dreigementen neergelegd. Aan zijn vakantiehuisje in Florida hebben demontranten zopas een bord neergezet met het opschrift "U bent weerzinwekkend. De wereld zal jacht op u maken."

Petitie

Het Witte Huis meldde donderdag nog dat het een publieke petitie bekijkt die beslist over zijn uitlevering. Daarvoor zouden meer dan 100.000 handtekeningen verzameld moeten worden.