Zwart weekend voor verkeer

Touring en VAB waarschuwen voor een druk verkeersweekend. Op zowat alle Europese wegen zal er in het weekend van 31 juli tot en met 2 augustus fileleed zijn. Veel vakantiegangers keren terug naar huis, of vertrekken juist richting vakantiebestemming. Bij ons eindigt ook het bouwverlof. Volgens de automobilistenverenigingen wordt zaterdag een dag om te vermijden op de snelwegen.

Aangezien het bouwverlof eindigt, zal er op onze wegen heel wat verkeersdrukte ontstaan. Zo zal het op de snelwegen naar de kust, zoals de E40 Brussel-Oostende en de E17 Antwerpen-Gent, erg druk zijn, en dat vooral op vrijdagavond, zaterdagochtend en –middag voor vertrekkende toeristen en op zondagavond voor wie terugkeert naar huis.

Frankrijk

In Frankrijk is zaterdag dé zwarte dag van de hele zomervakantie en dus een te vermijden dag. Al rond 7u00 ’s morgens staan er lange files in de Rhônevallei richting het zuiden. Aan de Mont Blanctunnel is het nu zo'n anderhalf uur file richting Italië. Het verkeer in de andere richting verliest een uur tijd.

Zwitserland

In Zwitserland is zaterdag 1 augustus, Nationale Feestdag, een donkerrode dag. Heel wat vakantiegangers rijden via Zwitserland naar hun vakantiebestemming in onder andere Italië. Hierdoor mag je aan de Gotthardtunnel rekenen op een tijdverlies van meer dan twee uur. Hou rekening met het feit dat je de file van de Gotthardtunnel nog een keer tegenkomt in Chiasso aan de grensovergang met Italië en omgekeerd. Richting Italië sta je een uur in de file, richting het noorden anderhalf uur.

Duitsland

Ook in Duitsland zal het druk zijn. Daar beginnen de twee dichtstbevolkte deelstaten van Duitsland (Baden-Württemberg en Beieren) ongeveer samen aan hun vakantie. VAB verwacht druk verkeer, vooral op de ring rond München, de A9/A99 Nürnberg-München en de A8 München-Salzburg in het zuiden van het land. Ook op de A7 Ulm – Füssen loopt het vast.

Oostenrijk

Tot slot zal er ook in Oostenrijk veel verkeer zijn. Het grootste knelpunt in Oostenrijk is de B179, de Fernpasstrasse bij de grenstunnel in Füssen en de Lermoosertunnel. De A13 via de Brenner en de A11 Karawankentunnel richting Slovenië zorgen dit weekend ook voor problemen.