Calais: politie stopt 200 vluchtelingen

Ongeveer tweehonderd vluchtelingen die de site van de Eurotunnel in het Noord-Franse Calais wilden binnendringen, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag tegengehouden door de ordediensten. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau AFP vastgesteld.

De migranten probeerden donderdagavond vanaf 21u00 via de spoorlijnen de terreinen van Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, te bereiken. Het was hun bedoeling om vervolgens via de Kanaaltunnel in Groot-Brittannië te raken. Daar hopen ze een grotere kans op asiel en betere leefomstandigheden te vinden dan in Frankrijk.

Na een kat-en-muisspel wist de politie de meesten van hen toch tegen te houden onder een brug. Een vijftiental vluchtelingen wisten in eerste instantie toch nog aan de ordediensten ontsnappen, maar konden zowat honderd meter verderop onderschept worden.

De meeste migranten hebben intussen weer rechtsomkeer gemaakt, maar de politie blijft wel ter plaatse patrouilleren. In totaal zitten in Calais naar schatting 3000 tot 5000 migranten te wachten op een gelegenheid om via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië binnen te komen. De pogingen hebben sinds juni al aan tien mensen het leven gekost.