Extremist valt pride-deelnemers aan

Een ultraorthodoxe jood heeft donderdag in Jeruzalem een Gay Pride aangevallen en zes mensen verwond. De man was er ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen in geslaagd om de deelnemers aan de optocht met een mes te bestormen. De dader, die overigens niet aan zijn proefstuk toe is, kon intussen gearresteerd worden.

Twee van de slachtoffers zijn er volgens de politie ernstig aan toe. Politiewoordvoerder Luba Samri deelde ook mee dat de verdachte, de 40-jarige Yishai Schlissel, in 2005 al eens een aanval had gepleegd op deelnemers aan een Gay Pride in Jeruzalem. Hij werd daarna veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. De man heeft uiteindelijk tien jaar van die straf uitgezeten en was pas drie weken geleden weer vrijgekomen.

Tijdens de mars waren nochtans strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Honderden politiemensen en vrijwilligers werden ingezet om de deelnemers van de mars te beschermen. De Gay Pride werd ook doelbewust uit de buurt van religieuze symbolen gehouden. Binnen de LGBT-gemeenschap (lesbisch, gay, biseksueel en transgender) is er felle kritiek geuit op het optreden van de ordediensten. Het feit dat de man zijn aanval nogmaals heeft kunnen uitvoeren, wordt als een ernstige tekortkoming van de politie aanzien.

In totaal namen enkele duizenden mensen deel aan de Gay Pride in Jeruzalem. Die optocht wordt beschouwd als het kleinere broertje van de Gay Pride in Tel Aviv, waaraan in juni nog 180.000 mensen deelnamen.