Zion (8) dolblij met nieuwe handen

In Philadelphia heeft een achtjarig kind twee nieuwe handen gekregen. Zion Harvey, uit Baltimore in Maryland, is de jongste patiënt bij wie de uiterst delicate operatie werd uitgevoerd.

Zions onderarmen en onderbenen moesten als gevolg van een ernstige ziekte geamputeerd worden toen hij nog een peuter was. Het kind leerde wandelen met protheses, en behielp zich opmerkelijk goed met de stompjes aan zijn armen.

De volwassenheid en nuchterheid waarmee hij toeleefde naar de zware operatie was opmerkelijk. "Als ze in de soep draait, kan me dat niet schelen", zien we hem zeggen op videobeelden van voor de ingreep. "Want ik heb mijn familie."Maar de operatie slaagde wél, al moest Zion veel geduld hebben voor een donor beschikbaar werd.

Weinig donoren

Chirurg L. Scott Levin, wiens veertigkoppig team de transplantatie uitvoerde, legt uit dat het heel moeilijk is om ouders te vinden die de moed hebben om hun overleden kindje beschikbaar te stellen als donor om andere, nog levende kinderen hoop en een beter leven te bieden. Het team voerde in 2011 zijn eerste transplantatie van twee handen uit bij een volwassene, maar een kind is nog een ander paar mouwen.

Jaarlijks komen slechts ongeveer 15 kinderen in aanmerking als donor voor handen, en die moesten dan nog de juiste kleur en grootte hebben om aangehecht te worden aan de armen van Zion. In afwachting van de operatie oefende het team dan ook uitvoering op andere lichamen om alle stappen perfect voor te bereiden.

Een wonderbaarlijk beeld van tijdens de operatie is wanneer er opnieuw bloed in de handen stroomt en ze terug kleur krijgen. Zion leert zijn nieuwe handen nu stap voor stap gebruiken, en hoopt op een dag zijn kleine zusje te kunnen vasthouden en rondzwaaien. "Ik wil gewoon dit nog zeggen", stelt hij. "Stop nooit met te geloven in je dromen. Want op een dag zùllen ze uitkomen."