Nieuw Suezkanaal in Egypte is klaar

In Egypte is de constructie van het nieuwe Suezkanaal afgerond. Het nieuwe kanaal moet het door revoluties geplaagde land een nieuwe economische stimulans geven.

Oorspronkelijk was de constructietijd geschat op enkele jaren, maar uiteindelijk heeft de constructie van het nieuwe Suezkanaal slechts elf maanden geduurd. De kostprijs om het kanaal te graven is opgelopen tot acht miljard dollar, maar het gaat dan ook om een prestigeproject van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.

Het nieuwe kanaal moet ervoor zorgen dat Egypte er weer economisch bovenop komt. De vele revoluties deden de werkloosheid enorm stijgen, zo leed het toerisme zwaar onder de politieke instabiliteit. Het project omvat ook de ontwikkeling van de gebieden rond het kanaal tot economische zones. Geschat wordt dat het nieuwe kanaal tegen 2023 maar liefst 15 miljard dollar per jaar zal opleveren.

De belangrijkste troef van het kanaal is vooral de gereduceerde tijd om door de passage te varen. Vroeger duurde het 22 uur om door de Suezengte te varen, maar met de nieuwe route wordt de reistijd beperkt tot 11 uur. Daarnaast zal het voortaan mogelijk zijn om met grote schepen in twee richtingen door het kanaal te varen. Dit was niet mogelijk in het oude kanaal dat al bijna 150 jaar oud is.