Taliban bevestigen dood Moellah Omar

Woensdag werd de leider van de Taliban Mohammed Omar overleden verklaard. Dat meldde de BBC op basis van bronnen binnen de Afghaanse overheid. Omar, die beter bekend staat onder zijn geestelijke naam Moellah Omar, is sinds 1996 de leider van de Afghaanse Taliban en zou volgens de nieuwe informatie twee jaar geleden al overleden zijn aan tuberculose. Intussen hebben de taliban zijn dood bevestigd.

Moellah Omar werd in het verleden al enkele keren doodverklaard, maar vandaag heeft een bron binnen de Afghaanse regering zijn overlijden bevestigd. De anonieme bron kwam tot die conclusie na verschillende gesprekken met zowel bronnen in de Pakistaanse overheid als binnen de Taliban zelf.

Sinds 1996 is Omar de leider van de islamistische beweging Taliban en na de verovering van Kaboel in datzelfde jaar was hij tot de inval in Afghanistan in ook de feitelijke leider van het land. Zijn samenwerking met de Al-Qaeda van Osama Bin Laden zorgde ervoor dat de VS, in de nasleep van 9/11, Afghanistan in 2001 binnenvielen.

Sindsdien was de man voortvluchtig en stond er een premie van tien miljoen dollar op zijn hoofd. De leider van de Taliban zou ten gevolge van een ziekte overleden zijn, waarschijnlijk gaat het om tuberculose. Eerder waren er verschillende geruchten dat Omar was vermoord door twee van zijn eigen officieren, maar die berichten lijken nu onjuist te zijn.

Als reactie op de internationale berichtgeving heeft de Afghaanse overheid laten weten dat het de geruchten onderzoekt.