VS laten Israëlische spion Pollard vrij

De voor Israël spionerende Amerikaan Jonathan Pollard, opgepakt in 1985 en tot levenslang veroordeeld in 1987, wordt op 21 november vrijgelaten. Dat hebben zijn advocaten dinsdag bekendgemaakt, en is bevestigd door bronnen bij het ministerie van Defensie. Nog volgens de advocaten hebben de drie leden van de Commissie voor voorwaardelijke vrijlating die beslissing unaniem gemaakt. Op 7 juli kwam die commissie samen in de gevangenis van Butner, waar Pollard opgesloten zit.

De spion kwam vanaf november dit jaar in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating. "De beslissing heeft niet te maken met de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten", aldus zijn advocaten, die daarmee verwijzen naar het nucleair akkoord met Iran. Ook de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis had er vorige week al alles aan gedaan om duidelijk te maken dat er geen verband was met "overwegingen over buitenlands beleid."

Pollard, nu 60, heeft via zijn advocaten al laten weten dat hij ernaar uitkijkt zijn echtgenote Esther terug te zi. Zij zat drie jaar opgesloten. De man was veroordeeld voor spionage voor Israël, en zijn zaak zorgde al jaren voor spanningen tussen Washington en Tel Aviv. Als die vrijlating niet was toegekend, zou Pollard nog eens 15 jaar opgesloten moeten blijven.