VN buigen zich over tribunaal MH17

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich woensdag over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 moet berechten. Om 15.00 uur (lokale tijd) wordt er in New York gestemd over het voorstel, bevestigde de vertegenwoordiging van Nieuw-Zeeland woensdag tegenover het Russische persbureau TASS.

Nieuw-Zeeland is de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en bepaalt wat er op de agenda komt. Bij de bespreking van en stemming over de resolutie zouden de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Australië, België en Oekraïne aanwezig zijn, aldus een woordvoerder van Nieuw-Zeeland. Maleisië is vertegenwoordigd door een onderminister van Buitenlandse Zaken.

De resolutie voor de oprichting van een tribunaal wordt ingediend door Maleisië, dat een niet-permanente zetel in de raad heeft. Volgens TASS telt de resolutie twee pagina's. Daarin staat dat de ramp met MH17 "een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid" is en "dat het oprichten van een tribunaal volgens de regels van de VN is". In de resolutie wordt bovendien beschreven dat alle landen volledig moeten meewerken met het tribunaal. Het VN-orgaan zou functioneren op basis van de technische en gerechtelijke onderzoeken naar de ramp die zijn gedaan door de vijf direct betrokken landen.

Rusland heeft al laten weten tegen te stemmen. Volgens het Russische TASS is er een back-upplan voor wanneer de resolutie in de Veiligheidsraad sneuvelt. De vijf landen zouden dan een soortgelijk document ter stemming voorleggen aan de Algemene Vergadering van de VN, waar alle lidstaten deel van uitmaken. Hun stem is echter niet bindend.