2000 vluchtelingen wilden tunnel binnen

Ruim 2.000 vluchtelingen hebben in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd de site van de Kanaaltunnel "binnen te raken". Die site bevindt zich in Calais. Het gaat om de grootste poging in zes weken tijd, aldus een woordvoerder van de groep Eurotunnel.

De nabijheid van Groot-Brittannië trekt al jaren vluchtelingen naar Calais aan. Zij willen het Kanaal oversteken om Groot-Brittannië te bereiken. Sinds het begin van de zomer hebben die pogingen al tot acht doden geleid. Het incident leidde tot vertragingen tot een uur voor de treinen die door de tunnel rijden. "Al ons veiligheidspersoneel, bijna 200 mensen, en de politie werden opgeroepen", aldus de Eurotunnel-woordvoerder. Begin juli werden in en rond Calais 3.000 vluchtelingen, vooral van Ethiopië, Eritrea, Soedan en Afghanistan, geteld.

Dinsdag had de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve in Londen een onderhoud met zijn Britse ambtgenoot Theresa May over de vluchtelingenproblematiek. Eurotunnel wil van de Britse en Franse regering compensatie voor de vertragingen veroorzaakt door de vluchtelingen.