"Als ik kandidaat was, zou ik winnen"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens een speech gesneerd naar de Afrikaanse leiders die geen afstand willen doen van de macht. Dat deed hij tijdens zijn toespraak in het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie (AU), in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Volgens de Amerikaanse president komt de democratische ontwikkeling van Afrika in gevaar wanneer de leiders weigeren af te treden als hun termijn afloopt. “Niemand staat boven de wet, ook de president niet. Ik hou van mijn werk, maar volgens de grondwet kan ik geen derde keer kandidaat zijn”, zei Obama.

"Goede president"

Ondanks de serieuze uithaal naar de Afrikaanse leiders die hun macht niet willen afstaan, bracht Obama zijn publiek geregeld aan het lachen. “Ik denk dat ik een vrij goede president ben”, zei hij, “als ik me opnieuw kandidaat kon stellen, zou ik zelfs winnen denk ik, maar dat gaat niet. De wet is de wet.”

Taak Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie moet, voor Obama, zijn "autoriteit en zijn krachtige stem" gebruiken, niet alleen om "staatsgrepen en illegale veranderingen aan de macht" te veroordelen, maar ook om ervoor te zorgen dat de Afrikaanse leiders "de beperkingen van het aantal mandaten en hun grondwetten respecteren".

Nkurunziza

Behalve de Burundese president Pierre Nkurunziza zijn er nog andere presidenten die langer dan grondwettelijk voorzien aan de macht willen blijven. Er is Robert Mugabe in Zimbabwe, Joseph Kabila in Congo, Paul Kagame in Rwanda en Denis Sassou Nguesso in Congo-Brazzaville.