Spanje: Jane Goodall krijgt prijs

De gedragswetenschapper en milieuactiviste Jane Goodall heeft in Spanje de Internationale Prijs van Catalonië gekregen. De 81-jarige Londense, beroemd voor haar werk met chimpansees, nam de onderscheiding maandagavond in Barcelona in ontvangst. Toen de president van de regionale regering van Catalonië, Arthur Mas, haar de met 80.000 euro gedoteerde prijs overhandigde, maakte Goodall een apengeluid na. "Hier is chimpansee Jane", riep ze tot de verrassing van het publiek.

Goodall hekelde in Barcelona opnieuw de verwoesting van het milieu. "Hoe is het mogelijk, dat het intelligentste schepsel van de aarde haar wil vernietigen?", vroeg ze zich af. Voor de prijsuitreiking had ze op een persconferentie evenwel gezegd dat ze de hoop niet opgeeft en rekent op de jeugd om de huidige problemen beter te begrijpen.

"Als de jonge mensen de handdoek gooien, dan is werkelijk alle hoop verloren", waarschuwde ze. Met haar werk heeft Goodall bijgedragen tot een beter begrip van de natuur, de cultuur en het menselijk gedrag, aldus de jury. De Internationale Prijs van Catalonië wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt. Voor Goodall had in 2014 de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar van de Vrede Desmond Tutu de prijs gekregen.