NAVO solidair met Turkse strijd

De NAVO drukt zijn 'grote solidariteit' uit met Turkije in de strijd tegen het terrorisme. Dat stelt de verdragsorganisatie na een spoedzitting met de 28 lidstaten op vraag van Turkije zelf.

"We veroordelen de terroristische aanslag tegen Turkije ten stelligste en drukken ons medeleven uit met de Turkse regering en de families van de slachtoffers in Suruç en van andere aanvallen tegen agenten en militairen", stellen de lidstaten dinsdag.

"Terrorisme vormt een rechtstreekse dreiging voor de veiligheid van de NAVO-landen en voor de internationale stabiliteit en welvaart. Het gaat om een dreiging die geen grens, nationaliteit of religie kent." De NAVO wijst erop dat de veiligheid van de alliantie ondeelbaar is en drukt grote solidariteit met het land uit.

Turkije had de bijzondere bijeenkomst samengeroepen na de luchtaanvallen op stellingen van de terreurbeweging IS in Syrië en de Koerdische PKK-strijders in het noorden van Irak. Het land zou evenwel niet hebben gevraagd om militaire steun van de alliantie. Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg juichte maandag al het Turkse optreden tegen IS toe, maar riep anderzijds op tot een "proportionele aanpak" van de Koerdische rebellen.