Erdogan beëindigt vrede met Koerden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het vredesproces met de Koerden als beëindigd verklaard. "Het is niet mogelijk om een vredesproces voort te zetten met degenen die de eenheid en de integriteit van Turkije ondermijnen", zei hij dinsdag volgens het staatspersagentschap Anadolu.

Oorzaak is het conflict met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, dat de afgelopen dagen weer is aangescherpt. Na de zelfmoordaanslag tijdens een pro-Koerdische jongerenbijeenkomst met 32 doden in Suruc dicht bij de Syrische grens, die volgens Turkije door de Islamitische Staat (IS) is gepleegd, doodde de PKK twee politieagenten als vergelding.

“Lopende wapenstilstand heeft geen zin meer”

De organisatie betichtte de wetsdienaars van collaboratie met de IS. Na luchtaanvallen van Turkije op de IS in Syrië, maar ook op PKK-bases in het Noord-Iraakse Qandilgebergte, verklaarde de PKK dat de sinds 2013 lopende wapenstilstand geen zin meer had en verklaarde die voor beëindigd. Er volgden nog meer aanslagen op de veiligheidstroepen, waarbij twee soldaten en een lid van de gendarmerie omkwamen.

“Maatregelen tegen partijleden die banden hebben met extremisten”

Erdogan zei voorts dat er geen verbod komt op de pro-Koerdische oppositiepartij HDP (Democratische Partij van de Volkeren), maar dat er stappen kunnen komen tegen partijleden die banden hebben met extremisten. De HDP had bij de parlementsverkiezingen van 7 juni voor het eerst de kiesdrempel van tien procent overschreden. Een nieuwe regering werd nog niet gevormd. Het vredesproces met de Koerden was door Erdogan zelf op gang gefloten.

Internationaal groeiende bezorgdheid

Er heerst internationaal een groeiende bezorgdheid over de marginalisering en polarisering van de Koerdische minderheid, die minstens vijftien procent van de Turkse bevolking uitmaakt.