Peru: 39 gevangenen bevrijd van rebellen

De Peruaanse politie heeft 39 mensen bevrijd die gevangengehouden werden door de maoïstische rebellenbeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad). Dat heeft de viceminister van Defensie, Ivan Vega, meegedeeld.

Er werden bij de politieactie "26 kinderen, van één tot veertien jaar oud", bevrijd, zo verklaarde Vega. Daarnaast konden ook dertien volwassenen, hoofdzakelijk vrouwen, worden vrijgelaten. De gegijzelde volwassenen werden gedwongen om op cocaplantages te werken. Sommigen van hen werden al 25 jaar gevangengehouden door de rebellen. De kinderen die werden vastgehouden, werden volgens de viceminister dan weer politiek geïndoctrineerd.

De slachtoffers werden vastgehouden door een van de laatste eenheden van de ooit erg machtige linkse rebellenbeweging. De guerillastrijders hebben zich teruggetrokken in een ontoegankelijk gebied in het zuiden van het land.

Bij de gevechten tussen Sendero Luminoso en het leger kwamen tussen 1980 en 2000 bijna 70.000 mensen om het leven. Tegenwoordig houdt de organisatie zich vooral bezig met drughandel.