Pepperspray na rally tegen politiegeweld

In de Amerikaanse staat Ohio heeft de politie gisteren pepperspray ingezet tijdens een incident met bezoekers van een conferentie die uitgerekend ging over politiegeweld tegen de zwarte bevolking.

Duizenden bezoekers zakten naar de Cleveland State University af om de eerste Movement for Black Lives-samenkomst bij te wonen, die plaatsvond van vrijdag tot zondag. Na afloop zagen ze gisteren hoe een tiener van een bus werd gehaald, volgens de autoriteiten "omdat hij zo geïntoxiceerd was dat hij niet meer voor zichzelf kon zorgen". De standaardprocedure is dan minderjarigen mee te nemen naar het bureau om hen daar over te dragen aan een ouder of een voogd, luidt het.

De ordediensten zeggen dat ze de 14-jarige jongen meenamen naar een bushokje om informatie in te winnen, om hem daarna te laten onderzoeken en hem over te dragen aan zijn ouders. Getuigen betwisten die uitleg echter, en zeggen dat de tiener op de grond werd gegooid en in de boeien werd geslagen.

Tientallen mensen vroegen om de vrijlating van de jongen. Ze zouden de agenten van de Greater Cleveland Regional Transit Authority hebben uitgedaagd omdat die de moeder van de tiener niet zouden hebben gebeld. Daarna beletten ze de politiewagen weg te rijden met de jongen, waarna de agenten de activisten begonnen weg te duwen. Die gingen arm in arm staan, waarna de politie pepperspray bovenhaalde.

Twitteraar KentaviousPrime filmde het incident en zette de beelden online. "De menigte ging uit elkaar maar hij bleef maar gaan", zegt Page May uit Chicago over de agent aan New York Daily News. Volgens de ordediensten probeerden actievoerders de jongen ook uit de politiewagen te halen.

Tijdens de chaos kon de tiener vanuit het open raam van de politiewagen het telefoonnummer van zijn moeder doorspelen aan een omstaander, die de vrouw verwittigde. Zij daagde even later op, waarna ze kon wegrijden met haar zoon. De omstaanders vierden zijn vrijlating door te springen, te zingen en elkaar te omhelzen. De Transit Authority onderzoekt het incident.