NAVO buigt zich over Turkse luchtaanval

Turkije roept een bijzondere bijeenkomst samen van de NAVO, volgend op zijn luchtaanvallen op stellingen van de terreurbeweging IS in Syrië en de Koerdische PKK-strijders in het noorden van Irak. Ondertussen melden Turkse media dat er opnieuw bombardementen bezig zijn.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt te willen overleggen met de andere NAVO-leden over verdere stappen onder artikel 4 van het Navo-verdrag, dat gaat over bedreigingen voor de nationale veiligheid van een lidstaat. De vergadering met de ambassadeurs van alle 28 NAVO-leden zal dinsdag plaatsvinden

Turkije sloot in 2013 een wapenstilstandsakkoord met de Koerden en bleef jaren opvallend afzijdig tegenover de IS-dreiging in de buurlanden Irak en Syrië. In Noord-Syrië werd de opmars van IS tot stilstand gebracht door Koerdische peshmerga. Dat bleek niet echt naar de zin van president Erdogan, wat de speculaties voedde dat Turkije meer deed dan IS "tolereren" in haar jihadi-strijd om, onder andere, de Syrische president Assad af te zetten.

Sinds enkele dagen heeft Ankara het roer geheel omgedraaid en voert het luchtaanvallen uit tegen zowel IS op Syrisch grondgebied als tegen de Koerden van de PKK die hun uitvalsbases hebben in Iraaks Koerdistan.