Opnieuw protest van boeren in Frankrijk

Boeren uit de Elzas in Frankrijk hebben zondagavond aan de grens met Duitsland vrachtwagens uit dat land met landbouwproducten tegengehouden. De filterblokkade past in het rijtje van acties voor een eerlijker prijs voor hun producten.

De Franse boeren bezetten sinds 22 uur met tractoren zes wegen, waaronder vijf bruggen, tussen Frankrijk en Duitsland. De actie gaat uit de van de regionale boerenfederatie FDSEA en zou minstens tot maandagmiddag duren. Meer dan duizend landbouwers zouden aan de actie deelnemen, aldus voorzitter Franck Sander.

Als gevolg van de blokkade moesten verschillende Duitse vrachtwagens met landbouwproducten rechtsomkeer maken. Personenwagens en alle verkeer komende uit Frankrijk wordt wel doorgelaten, berichten lokale media.

Het is de zoveelste actie van boze Franse boeren. Eerder deze maand werden een aantal Franse snelwegen geblokkeerd, met zware hinder voor het toeristenverkeer. De boeren klagen over goedkope concurrentie uit Oost-Europa, waardoor ze een te lage prijs krijgen voor hun producten. De Franse regering deed al een aantal voorstellen, maar die volstaan niet voor de boerenorganisatie.