Zwaarste zomerstorm ooit in Nederland

Het noodweer dat over Nederland trekt heeft een eerste dode geëist. Bij het Bilderberghotel in Wolfheze (nabij Arnhem) kwam een man om het leven toen een omvallende boom terechtkwam op de auto waar hij inzat. Dat meldt de brandweer. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Het heeft in juli nog nooit zo zwaar gestormd in Nederland.

In Amsterdam raakten vanmiddag twee mensen gewond nadat een boom door de storm op een auto viel. Brandweerlieden moesten de bestuurder, die achter het stuur gekneld zat, uit de auto bevrijden. Over de aard van de verwondingen is nog niets bekend.

Uur lang windkracht 10

Nederland heeft officieel te maken met de zwaarste zomerstorm ooit. Volgens de meteorologen van weeronline.nl waaide het een uur lang windkracht 10 in IJmuiden. Nooit eerder sinds de metingen in 1901 begonnen, kwam het in juli tot een zware storm. Dat het een uur lang zo hard waait, is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm.

Zeker 500 oproepen

Door de zomerstorm moesten de hulpdiensten al zo'n 500 keer uitrukken. Dat meldde alarmeringen.nl. Tussen middernacht en 16.30 uur werd zeker 474 keer hulp geboden wegens ongevallen en schade veroorzaakt door de harde wind. Uit de regio Rotterdam-Rijnmond kwamen de meeste meldingen (93), gevolgd door de regio Gelderland-Midden (55), Haaglanden (43) en Amsterdam-Amstelland (39).

Vliegtuig moet noodlanding maken

Een vliegtuig van de Nederlandse lagekostenluchtvaartmaatschappij Transavia met ongeveer 170 passagiers aan boord heeft zaterdagmiddag wegens het stormweer een noodlanding moeten maken op Schiphol. De Boeing 737-800 was opgestegen in het Spaanse Gerona en had eigenlijk moeten landen in Rotterdam, maar door het stormweer moest de landing daar worden afgebroken, zo meldt Transavia.