Nederland zet zich schrap voor storm

In Nederland waarschuwt de weerdienst KNMI voor extreem weer langs de westkust van het land. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland geldt zaterdag code oranje. In dat gebied kunnen zeer zware windstoten voorkomen tot 110 kilometer per uur. Voor de rest van het land geldt code geel. Daar worden windstoten verwacht van 80 à 90 kilometer per uur, in het Waddengebied en op het IJsselmeer tot 100 kilometer per uur.

De stormachtige wind gaat aan het eind van de ochtend het eerst waaien in het zuidwestelijk kustgebied en verplaatst zich in de middag over het land naar het noordoosten van Nederland. Pas in de avond wordt het weer rustiger.

Intussen is in Rotterdam vanwege de verwachte stormachtige wind de straatparade van het zomercarnaval afgelast. Het besluit werd genomen in overleg met de gemeente en de hulpdiensten. Bezoekers die van plan waren naar het zomercarnaval te komen, wordt afgeraden naar Rotterdam te reizen. "De beslissing om het evenement niet door te laten gaan is niet makkelijk geweest. We hebben alle mogelijke alternatieven onderzocht, maar de verwachte weersomstandigheden zijn simpelweg te risicovol om het evenement te laten plaatsvinden", aldus festivaldirecteur Guus Dutrieux. Het is in het 31-jarig bestaan van het zomercarnaval de eerste keer dat het wordt afgeblazen. Luchtvaartmaatschappij KLM liet vrijdagavond al weten uit voorzorg zaterdag bijna dertig vluchten te annuleren.