Onderzoek e-mails Hillary Clinton

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag een verzoek ontvangen van twee inspecteurs-generaal die een onderzoek willen openen naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton. En dit voor de periode tussen 2009 en 2013, toen de Democratische presidentskandidate nog minister van Buitenlandse Zaken was. Hoewel eerder sprake was van een onderzoek van strafrechtelijke aard, blijkt dat niet meer het geval.

In tegenstelling tot wat geijkt en verplicht is, maakte Clinton gebruik van een private e-mail en niet van de overheidsaccount, waardoor veel van Clintons mailverkeer niet gearchiveerd is en opgespoord kan worden.

Een deel van die mails heeft betrekking op de moord door islamisten op de Amerikaanse consul en drie andere medewerkers in Benghazi, Libië, op 11 september 2012. De Republikeinse oppositie beschuldigt Clinton en de Democratische Partij ervan, een weinig verheffend deel van de gebeurtenissen in de Oost-Libische stad weg te moffelen. Clinton ontkent en stelt dat de polemiek enkel tot doel heeft haar kandidatuur voor de opvolging van Barack Obama onderuit te halen.

Om critici tegemoet te komen heeft de presidentskandidate eerder dit jaar aangegeven alle werkgerelateerde mails te openbaren. Dat is ongeveer de helft van alle 60.000 berichten die Clinton tijdens haar termijn als minister heeft verzonden.