Jemen: kinderen niet naar school

Door het aanhoudende geweld in Jemen kunnen ongeveer 1,8 miljoen kinderen al twee maanden of langer niet naar school. Daarom steunt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef de zogenaamde ‘catch-uplessen’ voor meer dan 200.000 leerlingen die deze zomer examen moeten doen, klinkt het in een persbericht.

Maanden van intensieve bombardementen en straatgevechten hebben ertoe geleid dat 3600 scholen gedwongen hun deuren moesten sluiten. Minstens 248 scholen raakten beschadigd, 270 schoolgebouwen worden gebruikt als opvang voor ontheemden en nog eens 68 schoolgebouwen worden bezet door gewapende groepen. Bovendien zijn veel kinderen en hun families op de vlucht geslagen voor het geweld.

Catch-uplessen

Om ervoor te zorgen dat de kinderen niet volledig uitgesloten worden van het onderwijs, steunt Unicef de catch-uplessen. De ngo probeert ook aan kinderen van ontheemde families de mogelijkheid te geven hun opleiding af te ronden. "We doen alles wat we kunnen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen weer naar school kunnen en niet te veel lesstof missen", aldus Unicef-vertegenwoordiger Julien Harneis. "Daarnaast dringen we er bij de verschillende partijen die betrokken zijn bij het conflict op aan om de veiligheid van scholen en leerlingen te respecteren."

Het Jemenitische ministerie van Onderwijs helpt bij het mobiliseren van de noodzakelijke leraren. Als scholen zijn beschadigd of worden gebruikt door ontheemden of gewapende groepen, worden er noodlokalen opgezet. Daarnaast verstrekt Unicef leermiddelen aan gezinnen die de spullen zelf niet kunnen aanschaffen.

Nog 10 miljoen euro nodig voor herstel scholen

Unicef zegt nog 10 miljoen euro nodig te hebben om beschadigde scholen te herstellen, leermiddelen te verstrekken, leraren en maatschappelijk werkers een training te geven over psychosociale hulp en een back-to-schoolcampagne te organiseren. "Het volgende schooljaar in Jemen begint op 5 september. Het hangt af van de veiligheidssituatie of de scholen weer open zullen gaan", besluit de ngo.