250 grienden op Faröer afgeslacht

De zee kleurde rood gisteren voor de Faröereilanden. Er zijn maar liefst 250 grienden, een dolfijnsoort, afgeslacht tijdens de beruchte grindadrap, het seizoen waarin er op de dieren gejaagd wordt. Volgens dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd was het de bloedigste dag van dit jaar op de eilanden. Vijf activisten, onder wie een Belg, zijn opgepakt.

Toen twee activisten van Sea Shepherd het strand in Bour opliepen om de grienden te beschermen, werden ze getackeld en met hun gezicht in het zand gedrukt. De politie heeft hen gearresteerd, onder hen is de Belg Christophe Bondue. De grienden werden toch aan land gedreven en een mensenmassa stormde het strand op om 111 dieren af te slachten. Sommige activisten hebben de gruwelijke slachting kunnen filmen.

Twee bemanningsleden van de boot ‘Brigitte Bardot’ werden ook gearresteerd. De politie heeft laten weten dat zij ook vervolgd worden. Volgens de kapitein van de ‘Brigitte Bardot’ waren er twee Deense marineschepen in de buurt tijdens de slachting.

Dezelfde dag vond nog een tweede grindadrap plaats bij Tórshavn. Daar werden uiteindelijk 150 grienden gedood. Ook daar werd een activist gearresteerd. Een andere vrijwilliger kon die arrestatie filmen, maar moest onder dwang van de politie de video verwijderen. Twee vrijwilligers die eerder deze week zijn gearresteerd worden aangeklaagd voor het overtreden van de ‘Pilot Whaling Act’ van de Faröer