Dossier Strijd tegen IS

Turkse F16's bombarderen IS

Turkse F16-gevechtsvliegtuigen hebben luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van Islamitische Staat in Syrië. Dat maakte de Turkse openbare omroep TRT vrijdag bekend. De Turkse politie lanceerde vrijdagochtend vroeg een grote operatie tegen IS en de PKK, berichtte de Turkse pers. In Istanboel alleen al zijn ongeveer 5.000 agenten met helikoptersteun ingezet.

De luchtaanvallen komen er daags na berichten dat Turkije de Amerikanen toestemming heeft gegeven om zijn luchtmachtbasissen te gebruiken voor aanvallen tegen IS. Washington was al maanden vragende partij dat de Turken een actievere rol zouden gaan spelen in de coalitie. 

De Turkse politie heeft 251 mensen opgepakt in een reeks raids in dertien provincies tegen vermoedelijke leden van terreurgroep Islamitische Staat (IS) en de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Dat maakte het kantoor van de Turkse eerste minister Ahmet Davutoglu bekend. Volgens het pro-regeringsagentschap Anadolu is een extreemlinkse militante gedood door de politie in Istanboel. De vrouw maakte deel uit van het Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C), een marxistische organisatie die verschillende aanvallen in Turkije uitvoerde. Ze werd doodgeschoten tijdens een schietpartij toen de politie een woning in de wijk Bagcilar in Istanboel probeerde binnen te dringen. 

Foto: archief