Elke dag gemiddeld 3 executies in Iran

Sinds begin dit jaar zijn in Iran gemiddeld meer dan drie mensen per dag geëxecuteerd. Tot en met 15 juli gaat het om 694 executies, of nu al bijna even hoog als het totale aantal voor heel 2014. "Als dit tempo aangehouden wordt, zal het totale aantal executies voor 2015 boven de duizend eindigen", zegt Amnesty International.

Voor de mensenrechtenorganisatie is het gebruik van de doodstraf in Iran "extra zorgwekkend omdat terdoodveroordelingen meestal volgen op een oneerlijk proces. De rechtbanken zijn niet onpartijdig, verdachten hebben vaak geen toegang tot een advocaat en de beroeps- en gratieprocedures zijn gebrekkig".

De meeste doodstraffen in Iran worden uitgesproken voor drugsdelicten, wat volgens Amnesty in strijd is met het internationaal recht dat de doodstraf enkel toestaat bij opzettelijke doding. Ze wijzen ook op een uitspraak van een afgevaardigde van het Iraans centrum voor Strategisch Onderzoek, die eerder dit jaar toegaf dat die straf niet geholpen heeft om de drugshandel in het land te doen afnemen.

Waarom het aantal executies zo sterk is toegenomen, kan Amnesty niet zeggen. De doodstraf wordt behalve voor drugshandel ook gebruikt voor vaag omschreven misdrijven, zoals "vijandigheid tegen God" of "corruptie op aarde" door etnische en religieuze minderheden.