Sponsoring zoektocht buitenaards leven

De Russische miljardair Yuri Milner pompt maar liefst 92 miljoen euro in de zoektocht naar buitenaards leven. Met dat geld kunnen wetenschappers grote telescopen afhuren. Dat maakte hij bekend op een prestigieuze persconferentie in Royal Society in Londen.

Milner verdiende miljarden bij verschillende technologiebedrijven, maar is al geruime tijd gefascineerd door het heelal. Het was dan ook met grote trots dat Milner gisteren aankondigde 92 miljoen euro te donoren aan Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI), het luik van een Californische universiteit dat zich bezighoudt met buitenaards leven.

De Russische miljardair werd bijgestaan door kosmoloog Stephen Hawking, die zal fungeren als adviseur in het onderzoek. “Het leven op aarde komt spontaan tot ontwikkeling. In dit oneindige universum moeten er dus nog andere voorbeelden te vinden zijn’, aldus Hawking.

Met Milners miljoenen kunnen de wetenschappers onderzoeksuren aankopen bij de Parkes-telescoop in Australië en de Amerikaanse Green-bank telescoop. Die besteden momenteel maar anderhalve dag per jaar aan zoektocht naar buitenaards leven, met het extra geld worden dat duizenden uren per jaar.