Jury volgt vrouw die "stoned beter rijdt"

Opmerkelijk vonnis in Amerika: een vrouw uit Denver, in de staat Colorado, werd vrijgesproken nadat ze voor een rechtbank moest verschijnen wegens rijden onder invloed van drugs. De vrouw argumenteerde dat ze beter rijdt wanneer ze stoned is.

Melanie Brinegar is wel een apart geval. De vrouw gebruikt al jaren cannabis als medicijn om haar pijn te verlichten. Ze raakte enkele jaren geleden namelijk betrokken bij een auto-ongeval waardoor haar ruggengraat werd samengedrukt. Dat levert haar nog altijd pijn op, zeker in de auto, omdat er dan druk wordt uitgeoefend op haar rug. Cannabis is voor haar dan ook heel belangrijk, zo belangrijk dat ze zelfs verhuisde van de staat Indiana naar Colorado. Colorado speelt namelijk al jaren een voortrekkersrol rond het medicinaal gebruik van cannabis. De inwoners stemden in november 2000 in met een amendement dat medicinaal gebruik toelaat, terwijl Colorado in januari 2014 als eerste staat ook het recreatief gebruik zonder meer legaal maakte. Rijden onder invloed blijft echter verboden.

Toen de politie Brinegar in Westminster aan de kant zette wegens een verouderde nummerplaat, merkten agenten de deur van marihuana op. De vrouw biechtte haar gebruik eerlijk op, en slaagde vervolgens niet in de nuchterheidstest die de agenten haar oplegden, waaronder een proef om dertig seconden lang op één been te balanceren. Bovendien bleek de hoeveelheid werkzame stof in haar bloed 19 nanogram te bedragen, terwijl de toegelaten limiet in de staat vijf nanogram is.

De vrouw stelde dat die limiet niet eerlijk is voor patiënten die cannabis gebruiken als medicijn. En de nuchterheidstests zijn bovendien van die aard dat zelfs nuchtere mensen er moeilijkheden mee kunnen hebben, argumenteert haar advocaat Colin McCallin. Hij stelt dat de resultaten van de test die zijn cliënte moest ondergaan helemaal niet zo erg zijn als de politie beweerde, en dat er geen bewijzen zijn dat het cannabisgebruik Brinegars rijcapaciteiten hinderde. Integendeel, de vrouw zelf beweert dat ze dankzij marihuana meer gefocust is achter het stuur, en dat het medicijn haar een betere, veiligere bestuurster maakt. "Dit helpt haar rijden. Het mag dan ingaan tegen de algemene kennis, maar het werkt voor haar en de jury was het daarmee eens", besluit haar advocaat.

De uitspraak is erg belangrijk voor Brinegar, die trouwens werkt in een verdeelpunt voor medicinale cannabis. Ze weigerde eerder een deal met een schuldbekentenis omdat die inhield dat ze twee jaar lang geen medicinale cannabis meer zou mogen gebruiken.