Dossier Strijd tegen IS

163 luchtaanvallen tegen IS door Belgen

De Belgische F-16's die tot eind vorige maand meestreden tegen terreurgroep Islamitische Staat, hebben gedurende negen maanden welgeteld 163 luchtaanvallen uitgevoerd. Volgens luchtmachtcommandant Dirk Vansina waren de Belgen goed voor 5,5 procent van de totale inspanning van de internationale coalitie in die periode.

Zes Belgische gevechtsvliegtuigen waren van oktober 2014 tot en met juni 2015 actief boven Irak. Ze hingen er 3.552 uur in de lucht en voerden 163 luchtaanvallen uit, waarbij soms meerdere bommen van 250 kilogram gedropt werden. Bij geen enkele aanval vielen burgerslachtoffers, onderstreepte Vansina.

Nog volgens Vansina had de missie een duidelijke impact. De vooruitgang van IS op het terrein werd gestopt en de terreurgroep verloor de controle over zowat een derde van het eerder veroverde grondgebied, weliswaar ondanks enkele "tijdelijke tactische successen".

De luchtmachtcommandant bevestigde nog dat de strijd tegen IS een werk van lange adem wordt. Defensieminister Vandeput maakte eerder al bekend dat de Belgen een rotatiesysteem opzetten met Nederland om de missie op langere termijn betaalbaar te houden.