VS doodt 14 Afghaanse soldaten

Bij 'friendly fire' door de Amerikaanse troepen in de Afghaanse provincie Logar, ten zuiden van Kaboel, zijn vandaag veertien soldaten gedood. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld. In de regio bevinden zich veel leden van de taliban.

"Twee Amerikaanse helikopters hebben een controlepost van het Afghaanse leger aangevallen", aldus gouverneur van het district Baraki Barak, Mohammad Rahim Amin. "Veertien Afghaanse soldaten kwamen om."

Het nieuws wordt bevestigd door een woordvoerder van de provincie en ook een verantwoordelijke van het Amerikaanse leger liet weten "op de hoogte te zijn van een incident waarbij Amerikaanse troepen betrokken waren in de provincie Logar. Er werd een onderzoek gestart."

Het district Baraki Barak is een belangrijk bolwerk voor de taliban. Toch gebeurde de aanval in een zone die "niet verdacht is. De Afghaanse vlag wapperde bij de controlepost toen de Amerikanen hun aanval uitvoerden", zegt Amin nog.

In maart 2014 kwamen bij een gelijkaardige aanval door ISAF, de NAVO-operatie in het land, nog vijf Afghaanse soldaten om in de provincie Logar. De gevechtsmissie van Isaf kwam in december 2014 tot een eind. Sindsdien bestaat de opdracht van de 12.500 buitenlandse soldaten in Afghanistan erin hun Afghaanse collega's op te leiden en raad te geven.