Historische opening ambassades VS en Cuba

Maandag gaan de ambassades van de Verenigde Staten en Cuba opnieuw open in Havana en Washington. Dat is een nieuwe concrete stap na het historisch akkoord tussen Barack Obama en Raul Castro van eind juni, na meer dan een halve eeuw van spanningen die teruggaan naar de Koude Oorlog.

In Washington vindt er om 10.30 uur (16.30 uur Belgische tijd) een ceremonie plaats in aanwezigheid van een belangrijke Cubaanse delegatie, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez. Het zal de eerste keer zijn sinds 1959 dat een Cubaanse Buitenlandminister een bezoek brengt aan de VS. Tijdens de ceremonie zal de Cubaanse vlag gehesen worden en ook in het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de vlag vanaf maandag pronken. Na de feestelijkheden vindt er een ontmoeting plaats tussen Rodriguez en zijn Amerikaanse collega John Kerry, die om 19.45 uur Belgische tijd (13.45 uur plaatselijke tijd) samen een persconferentie organiseren.

Havana

In Havana wordt maandag geen ceremonie georganiseerd, maar de "United States Interests Section of the Embassy of Switzerland" op de beroemde Malecón-boulevard aan de kust, wordt wel een volwaardige Amerikaanse ambassade. Alle 360 werknemers van de "Belangensectie", vooral Cubanen, worden maandag geaccrediteerd als personeel van de ambassade. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal nog in de loop van de zomer een bezoek brengen aan de ambassade. Tijdens dat bezoek zal de Amerikaanse vlag gehesen worden. Het laatste bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dateert van 1945.

Dooi

Na de revolutie van Fidel Castro en de installatie van een communistische regering in Cuba, verbrak de VS in 1961 alle banden met het land. Er werd een handelsembargo ingesteld. Pas in 1977 besloten Jimmy Carter en Fidel Castro om de zogenaamde Belangensecties in te richten in de oude gebouwen van de ambassades, voor de voornaamste consulaire taken.

De dooi tussen beide landen begon eind vorig jaar, toen ze akkoord gingen om de diplomatieke relaties weer te normaliseren.