"Cosby gaf vrouwen zwijggeld"

De Amerikaanse komiek Bill Cosby heeft jarenlang zwijggeld betaald aan verschillende vrouwen om zijn buitenechtelijke escapades geheim te houden voor zijn vrouw. Dat blijkt uit een verklaring die de komiek tien jaar geleden gaf in het kader van een rechtszaak. De New York Times kon de hand leggen op die verklaring.

De verklaring dateert van 2005 toen een oud-werknemer van de Temple University in Philadelphia een rechtszaak tegen hem had aangespannen. De vrouw beweerde dat hij haar had gedrogeerd en daarna had misbruikt. Cosby bood aan om haar studies te betalen.

Schikking

Eerder dit jaar raakte al bekend dat Cosby in de verklaring toegegeven had dat hij verdovende middelen had gegeven aan vrouwen om seks met ze te kunnen hebben. In de zaak werd indertijd een schikking getroffen. Daarnaast gaf hij in de verklaring ook toe dat hij in 1976 een vrouw geld had gegeven om te zwijgen over hun affaire.

De 78-jarige Cosby ligt sinds vorig jaar onder vuur nadat meer dan 30 vrouwen hem beschuldigden van aanranding. Cosby ontkent die beschuldigingen nog steeds. Sommige gaan terug tot de jaren zestig. De meeste aantijgingen zijn ondertussen verjaard, waardoor er geen juridische stappen meer kunnen worden ondernomen.