"Eens te dik, altijd te dik"

Mensen met overgewicht hebben maar een uiterst kleine kans om hun kilo's ooit kwijt te spelen. Dat concluderen Britse wetenschappers na een onderzoek bij 280.000 mensen. Ons lichaam is er op gemaakt om reserves op te bouwen voor periodes van schaarste, en geeft die reserves niet graag af. Daarom moeten we vooral proberen te vermijden dat mensen dik worden.

Britse wetenschappers hebben van 2004 tot 2014 280.000 patiënten gevolgd. Na tien jaar waren er maar 3.500 succesvol vermagerd. Dat is nauwelijks 1 op 80. Bij één op de drie personen was er ook sprake van het zogenaamde jojo-effect. “Het is eigenlijk wat we zien bij al onze patiënten, dat het wel mogelijk is om gewicht te verliezen, maar dat het uitermate moeilijk is om dat gewicht er ook af te houden op de langere termijn”, zegt Prof. Dr. Bart Van der Schueren, Endocrinoloog UZ Leuven.

In totaal kon amper 1 vrouw op 124 en 1 man op 210 afvallen. Volgens de studie is dat de schuld van ons lichaam, dat geprogrammeerd is om voorraden op te slaan. "Wij zijn eigenlijk genetisch ontwikkeld om hongersnood te doorstaan, om periodes van schaarste door te kunnen, om de pest te overleven, specifiek voor de West-Europese populatie en dat maakt dat ons lichaam zeer goed de bodem van ons gewicht beschermt. Het lichaam gaat niet aanvaarden dat ge veel gewicht verliest”, aldus Van der Schueren.

Voorkomen is daarom beter dan genezen. “De studie bevat een belangrijke boodschap. Je moet alles voorkomen om zwaarlijvig te worden en op tijd ingrijpen, dus al op jonge leeftijd, maar ook bij al een beperkt overgewicht patiënten moet aanzetten om dat gewicht opnieuw te verliezen.”