Trump beledigt nu ook John McCain

Donald Trump, één van de vijftien Republikeinse presidentskandidaten, heeft sinds de aankondiging van zijn kandidatuur al enkele controversiële uitspraken op zijn conto staan. Zo joeg hij onder andere de Latino's tegen zich in het harnas door te stellen dat de Mexicaanse inwijkelingen voor geen meter deugen. En nu heeft Trump het aangedurfd om de heldenstatus van senator John McCain in twijfel te trekken, voor sommige Amerikanen een stap te ver.

De 78-jarige McCain is een oorlogsheld in de VS omdat hij zes jaar lang vastzat in de beruchte Noord-Vietnamese Hanoi Hilton gevangenis nadat hij in oktober 1967 tijdens een bombardementsmissie werd neergehaald. Uiteindelijk keerde hij in 1973 aan het einde van de Vietnamoorlog samen met zeshonderd andere krijgsgevangenen als held terug naar de Verenigde Staten.

"Geen oorlogsheld"

Trump trekt die heldenstatus dus in twijfel. "Hij is geen oorlogsheld want hij werd gevangengenomen", zo zei Trump op de Family Leadership Summit, een conservatieve bijeenkomst in Iowa. "Ik hou van mensen die niet gevangengenomen worden." De woorden van Trump zorgden meteen voor grote verontwaardiging in Republikeinse kringen. Zijn tegenstanders bij de voorverkiezingen haastten zich om de uitspraken te veroordelen.

Geen legerdienst voor Trump

Donald Trump, 69 intussen, slaagde er in zijn legerdienst te ontlopen door verschillende keren uitstel te verkrijgen, zo blijkt uit documenten die in 2011 door de Amerikaanse media werden gepubliceerd.