Schäuble suggereert ontslag in te dienen

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft zaterdag, in een interview met het weekblad Der Spiegel, laten verstaan dat hij de mogelijkheid van een ontslag niet uitsluit als het vervolg van de gesprekken met Athene niet de weg opgaat waarop hij gehoopt had. Hij erkende ook dat er, over het Griekse dossier, "meningsverschillen" bestaan tussen hem en bondskanselier Angela Merkel.

"Dat maakt deel uit van de democratie", meent Schäuble, die bekendstaat om zijn onverzettelijke houding tegenover de linkse regering in Athene. "En vervolgens strijdt men samen om oplossingen te vinden. Ieder heeft zijn rol te spelen. Angela Merkel is kanselier, ik ben minister van Financiën. Politici halen hun verantwoordelijkheid uit hun ambt", aldus nog de minister. "Niemand kan hen dwingen tegen hun overtuigingen te handelen. Als iemand dat probeert, kan ik naar de president gaan om mijn ontslag aan te bieden."

Der Spiegel vraagt hem daarop of hij daaraan denkt. "Neen, waarom zegt u dat?", antwoordt de minister, die verzekert dat Merkel en hij "een constante hebben: we weten dat we op elkaar kunnen rekenen."

Tot nu heeft Merkel op het politieke gewicht en geloofwaardigheid van Schäuble in de Duitse meerderheid kunnen rekenen om de Griekse plannen door de Bondsdag te krijgen.