Video van Hitlergroet Britse Queen duikt op

De Britse boulevardkrant "The Sun" heeft op haar website een videofilm uit 1933 geplaatst, waarin te zien is hoe de Queen als jong meisje de Hitlergroet brengt. Ook haar moeder Elizabeth en haar oom, de latere koning Edward VIII, doen dat. Buckingham Palace reageert teleurgesteld. "Het is teleurstellend dat een film die tachtig jaar geleden werd opgenomen en uit het familie-archief stamt, op deze manier wordt misbruikt", luidt het.

De zwart-wit film duurt amper zeventien seconden. Er is te zien hoe de toen zevenjarige Elizabeth de rechterarm strekt, samen met haar moeder. Kleine zus Margaret heft spelenderwijs de linkerarm. Volgens The Sun werden de beelden in 1933 of 1934 gedraaid op Balmoral. De precieze omstandigheden zijn niet bekend. Hitler was toen pas aan de macht in Duitsland.

Mogelijk werden de dames aangespoord door oom Edward, toen nog prins of Wales. Hij is er reeds herhaaldelijk van beschuldigd nazisympathieën te hebben gekoesterd. Twee jaar voor de tweede wereldoorlog uitbrak, had hij een ontmoeting met Hitler.