Dossier Griekse crisis

Tsipras gooit nee-stemmers uit regering

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft vrijdagavond een herschikking van zijn regering aangekondigd. Die volgt nadat woensdag een deel van zijn achterban in het parlement tegen het door de EU opgelegde, derde "hervormingsplan" voor Griekenland had gestemd. In totaal verdwijnen tien leden uit de regering, vooral viceministers. Het gaat om "radicaal" linkse Syrizapolitici die tegen het Europese maatregelenpakket hadden gestemd.

Tsipras verving zijn minister van Energie, Panagiotis Lafazanis door Panos Skourletis. Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën moest het veld ruimen voor Tryfon Alexiadis. De minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de in Brussel weinig geliefde minister Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven, net als minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias.

Na het sluiten van een akkoord met de eurolanden, stuitte Tsipras binnen zijn eigen partij Syriza op veel verzet. Door de steun van oppositiepartijen wist hij het akkoord toch met een meerderheid door het parlement te loodsen.