Bijna 100 doden bij aanslagen Nigeria

Vermoede islamistische terroristen hebben in het noorden van Nigeria verschillende aanslagen op moslims gepleegd en bijna honderd mensen gedood. De daders hadden het blijkbaar op gelovigen voorzien die zich op het einde van de ramadan voorbereidden. Overal ter wereld vierden de moslims het Suikerfeest. Niemand eiste voorlopig de aanslag op, maar er wordt van uitgegaan dat de soennitische moslimterreurgroep Boko Haram achter het bloedbad schuilgaat, die in de regio sinds 2009 minstens 14.000 mensen hebben gedood.

In Damaturu in de deelstaat Yobe stierven volgens het leger minstens vijftig mensen. Een jonge en een oude vrouw hadden naar verluidt dicht bij een open gebedsplaats voor moslims hun explosievengordel tot ontploffing gebracht. Een aantal gelovigen liep zware verwondingen op. "De situatie is nu onder controle", zei militair woordvoerder Zani Usman. Hij riep de bevolking op tot kalmte.

Bij een zware aanslag op een drukke markt in de stad Gombe in het noordoosten van Nigeria waren donderdag al tientallen mensen gedood. Een ooggetuige raamde het aantal slachtoffers onder aanhaling van medisch personeel, verplegers uit het ziekenhuis, op minstens 48. Meer dan twintig anderen raakten deels zwaargewond toen een bom ontplofte. Of de explosieven op de markt verstopt waren of dat het om een zelfmoordterrorist ging, is volgens de politie nog niet duidelijk. Het was erg druk op de markt, omdat vele moslims voor het einde van de vastenmaand levensmiddelen wilden inslaan.

Boko Haram wil in het noorden van Nigeria een theocratie naar streng islamitisch recht oprichten. Ondertussen zetten de terroristen bij hun aanslagen ook vrouwen in. Hun aanslagen zijn duidelijk toegenomen. Ook in Tsjaad gaat de terreur van Boko Haram onverminderd voort. Bij een aanval van de soennitische terreurgroep vrijdagmorgen op een militaire post aan de oever van het Tjsaadmeer sneuvelde een Tsjadische soldaat en werden 19 extremisten gedood. De militairen zetten de achtervolging in op de resterende terroristen en joegen hen de grens met Nigeria over.