Dossier Griekse crisis

Duitsland stemt in met Griekse steun

Het Duitse parlement heeft vrijdag met een grote meerderheid ingestemd met onderhandelingen over nieuwe financiële hulp voor Griekenland.

In een bijzondere vergadering van de Bondsdag gaven 439 parlementsleden de bondsregering een mandaat voor gesprekken over een derde hulppakket en voor een overbruggingskrediet op korte termijn. Veertig parlementsleden onthielden zich, 119 stemden tegen. In totaal werden er 598 stemmen uitgebracht. De Bondsdag telt normaal 631 parlementsleden. Een deel van de tegenstanders komt uit de rangen van CDU en CSU.

In totaal 48 parlementsleden van CDU/CSU liet voor aanvang weten zich niet te scharen achter kanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble. De SPD-fractie keurde nagenoeg unaniem de plannen goed om onderhandelingen aan te knopen. Ook de groenen zijn voor een derde hulppakket en onderhandelingen. Maar zij kondigden aan dat ze zich bij meerderheid zullen onthouden bij de stemming, omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de leiding van de onderhandelingsdelegatie van de bondsregering. Die Linke wijst de onderhandelingen af. De radicaal-linkse partij vindt dat Griekenland te strenge voorwaarden wordt opgelegd.