Dossier Griekse crisis

Merkel: "keur derde hulpplan goed"

Bondskanselier Angela Merkel heeft vrijdagochtend in de Duitse Bundestag gepleit voor steun aan het derde hulpprogramma voor Griekenland. Het akkoord is niet alleen zwaar voor de Grieken, maar voor de hele eurozone, erkende ze. Maar het is volgens Merkel het enige alternatief voor "de chaos".

"Het lijdt geen twijfel dat het resultaat van maandagochtend zwaar is voor de mensen in Griekenland, maar ook voor de anderen", zo stak Merkel van wal in het Duitse parlement, dat groen licht moet geven aan het nieuwe steunprogramma. Ze sprak van "solidariteit zonder voorgaande" in ruil voor "nooit eerder gestelde eisen".

Merkel drukte de Duitse parlementsleden op het hart dat "we op een compleet onverantwoorde manier zouden handelen indien we deze weg niet zouden proberen". "De andere optie betekent gegarandeerd chaos."

Een gedeeltelijke schuldverlichting kan voor Merkel echter niet. ECB-topman Mario Draghi en IMF-topvrouw Christine Lagarde zinspeelden daar de jongste dagen op, maar de Duitse bondskanselier beklemtoonde dat de Europese verdragen niet eindeloos "uitgerokken" kunnen worden. "Dan zouden ze niets meer waard zijn", aldus Merkel, die er nog op wees dat de EU niet enkel een gemeenschap van waarden maar ook van rechten is.