Dossier Griekse crisis

Lagarde: "Verlichting schuld noodzakelijk"

Het financiële reddingsplan voor Griekenland is niet levensvatbaar als de andere eurolanden er geen schuldverlichting tegenover stellen. Dat heeft de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, vrijdag tegen het Franse radiostation Europe1 gezegd.

"Het antwoord is categoriek 'neen'", antwoordde Lagarde op de vraag of het plan dat de euroleiders maandagochend overeenkwamen na een marathonzitting levensvatbaar is zonder schuldverlichting. In welke mate de Griekse schuldenlast omlaag moet worden gebracht, is volgens Lagarde nog niet duidelijk. Het IMF waarschuwde eerder deze week al dat de Griekse staatsschuld de komende jaren veel sterker stijgt dan eerder werd aangenomen. Het fonds dringt er al lange tijd op aan dat de eurolanden meer doen om die schuld te verlichten, zodat hij op termijn weer houdbaar wordt.

De eurolanden zijn bereid de Grieken tegemoet te komen door bijvoorbeeld de looptijd van leningen te verlengen. Een directe afschrijving van de schulden is echter onmogelijk, zei de Franse minister van Financiën Michel Sapin vrijdagochtend. Hij herhaalde daarmee het standpunt dat zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble de afgelopen dagen ook meerdere keren uitte.

De woorden van Lagarde sluiten aan bij die van ECB-president Mario Draghi. Die zei donderdag dat er niets controversieel is aan de roep om schuldverlichting voor de Grieken. Ook volgens Draghi is het alleen de vraag in welke vorm dit gebeurt.

De ECB besloot donderdag de Grieken te hulp te komen door de noodsteun voor Griekse banken op te voeren, nadat het Griekse parlement woensdag een reeks maatregelen goedkeurde die de andere eurolanden eisten, alvorens er over de hulp gesproken kon worden. Volgens Lagarde kunnen de Griekse banken daardoor waarschijnlijk maandag weer open.