Dossier Griekse crisis

ECB verhoogt steun aan Griekse banken

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de noodsteun voor de Griekse banken, de zogenaamde ELA-kredieten, verhoogd met 900 miljoen euro. Dat deelde de ECB-president Mario Draghi donderdag mee tijdens de maandelijkse persconferentie na het rentebesluit in Frankfurt. Volgens hem is een schuldverlichting voor Griekenland noodzakelijk.

Het besluit om de banken meer steun te verlenen hangt volgens Draghi samen met de nieuwe lening die Griekenland door de eurolanden in het vooruitzicht is gesteld. De banken in Griekenland zijn al ruim twee weken dicht, mede doordat de ECB het plafond voor de noodsteun niet verder wilde verhogen. Draghi gaf aan dat het plafond voor de steun op verzoek van de Griekse centrale bank met 900 miljoen euro is verhoogd, tot ruim 90 miljard euro.

De ECB-president sprak zich ook uit voor een schuldverlichting voor Griekenland. De schuld bedraagt er ongeveer 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp). "Is een schuldverlichting noodzakelijk? Onbetwistbaar", aldus Draghi. "De vraag is welke vorm van schuldverlichting de beste is." Daarover zullen de gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers de komende weken moeten gaan, klonk het. 

Voorts verwacht Draghi dat Griekenland de betaling van 3,5 miljard euro aan de Europese Centrale Bank die het maandag moet aflossen, zal nakomen. De recente onrust rond Griekenland heeft volgens Draghi nog geen negatieve gevolgen voor de vooruitzichten voor de economische groei in de eurozone. Die trekt de komende tijd naar verwachting verder aan, verwacht de ECB.